Grinding when starting - Polaris ATV Forum
ATV General Discussion General Discussions about Polaris ATVs.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 11-14-2011, 06:16 PM Thread Starter
Junior Member
 
sttucker's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Minnesota
Posts: 5
Grinding when starting

Hi My 99 sportsman 500 makes a bad grinding sound when i am starting it cold. If i just tap the button up a few times (dont hold it up) it seems to stop doing it and starts fine. once it is warm it does not do it. A friend told me it could be water freezing in the recoil housing. It has been cold but I dont think every time it has happened it could have been froze. Also the recoil does not work. Pulls out and goes back in but never catches. Could the bendix be causing this. I hope to pull the cover off and see whats going on later in the week. Just was wondering if anyone has had similar problems and what you did to fix it.
Thank you for your help.

Also I just bought it so I do not know if it spent a lot of time in deep water.
sttucker is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 11-14-2011, 08:37 PM
Polaris ATV Legend
 
Bruce!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,003
Welcome to the board!

I tried setting my password to "penis" but it said my password wasn't long enough...
Bruce! is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 11-16-2011, 06:04 PM Thread Starter
Junior Member
 
sttucker's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Minnesota
Posts: 5
Well I got the pull start working. That plastic wheel that the rope winds around was a lot more money then I would have thought. The bendix seemed to work ok. Not sure if its oem or after market. Does any one know what the oem ones have on them for a marking.
sttucker is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 8 (permalink) Old 11-16-2011, 07:22 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
sp50098's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: north country
Posts: 258
i have the same issue on my 99 500, the noise comes from under the clutch cover, i opened it up last winter and couldnt see anything, but then again i dont ahve a clue what to look for, i was expecting to find a fray on a belt or something....for some reason when its warm... its quite!
sp50098 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 11-23-2011, 01:49 PM Thread Starter
Junior Member
 
sttucker's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Minnesota
Posts: 5
Thank you all for the overwhelming amount of help.
sttucker is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 11-23-2011, 01:52 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
sp50098's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: north country
Posts: 258
sounds like we have a simlilar issue i see your not gettting much help, i wont have time to tear into mine for about a month till winter really sets in hopefully someone can give you some advice...i'm thinking its to do with clutching.
sp50098 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 11-23-2011, 04:25 PM
Polaris ATV Legend
 
Russ C's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Douglas Wyo
Posts: 4,243
while you had recoil off did you clean and lube bendix, you can see whats makin noise with recoil housing off
Russ C is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 11-26-2011, 02:39 PM Thread Starter
Junior Member
 
sttucker's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Minnesota
Posts: 5
I replaced the bendix and it is starting great now. I got pull and electric start now. Very happy
sttucker is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Discussions > ATV General Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ADC Grinding need help bobx2 Polaris Sportsman 9 08-01-2013 04:37 AM
Grinding sound when starting a 99 sportsman 500 sttucker ATV New Members 1 11-14-2011 08:40 PM
ADC grinding xp Problem..Need help BRD ATV Repair and Maintenance 1 11-09-2011 03:14 PM
grinding noise roberts46 ATV General Discussion 2 09-19-2010 12:40 AM
96 400 4x4 grinding noise l-rod Polaris Sportsman 4 06-01-2009 06:01 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome