Polaris ATV Forum
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance

ATV Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 05-01-2011, 06:38 AM
MNTravis's Avatar
Junior Member
 
Member #14616
Join Date: May 2011
Location: Woodbury, MN
Posts: 2
1996 Xplorer 400 Speedometer not working!

I have a 1996 Xplorer 400 in great shape except the Speed-o doesnt work. To troubleshoot it I disconnected the speedo cable from the transmission and hooked up to a drill. It spun up just fine and the speedometer/odometer worked correctly. So therefore it looks like the problem is in the transmission or the hook-up point to the transmission.

I have looked at the microfiche and just cant find the fiche that shows the connection of the speed-o cable to the transmission?!?!?? It looks just like the speed-o connection on my Polaris snowmobiles (I think they re-use lots of parts between models and even ATV to snowmobile). Can anybody post a link to the microfiche for this part?? I am trying to get the part number for the hub that the speedo cable hooks up to, which in turn is bolted to the left side of the transmission by three bolts.

Second, whats the chances that the bolt on part is the problem and not something internal in the transmission?? Really want to have a working speedometer/odometer, but not planning on pulling and cracking open the entire transmission if that is where the problem lies!

Thanks for any help!
Travis
__________________
1996 Polaris Xplorer 400
Reply With Quote
Sponsored Links
PolarisATVForums is the premier Polaris ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads, So Register, It's Free!
  #2 (permalink)  
Old 05-01-2011, 07:23 AM
pjmartin's Avatar
Extreme ATV Enthusiast
 
Member #5074
Join Date: May 2010
Location: Pierrefonds Quebec
Posts: 478
Send a message via ICQ to pjmartin
Browse
I think it's listed under the pod parts. It's a right angle drive. You can probably test it by removing it from the side of the transmission without taking the transmission apart.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 05-01-2011, 07:30 AM
MNTravis's Avatar
Junior Member
 
Member #14616
Join Date: May 2011
Location: Woodbury, MN
Posts: 2
Yep, for the next guy (if any) the parts are:

3280218 Drive Adapter
3280217 Seedo Drive key
5020741 Bushing Speedo drive

BTW, it is listed under the headlight microfiche, who would have thought?? I am going to replace all the parts just to make sure it is done right. $47.19 with shipping for all of it through various sources on eBay.
__________________
1996 Polaris Xplorer 400
Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance


Search tags for this page
1996 polaris 4x4 sportsman 400 change speedometer drive
,
1996 polaris 4x4 sportsman 400 change speedometer drive#gsc.tab
,
1996 polaris sportsman 400 speedometer
,
1996 polaris xplorer 400 speedometers for sale
,
96 polaris speedometer stopped working
,
how to fix my polaris xplorer speedo drive unit
,
how to fix speedometer on a polaris xplorer
,
polaris xplorer 300 speedometer not working
,

polaris xplorer 400 speedometer

,

polaris xplorer speedometer

,
polaris xplorer speedometer not working
,
speedo not working on my polaris xplorer
Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1996 xplorer 400 runs poorly tasertotts ATV Repair and Maintenance 5 11-06-2013 03:14 PM
Polaris XPLORER 300 (W969130) 1996 SkroMcNail ATV Repair and Maintenance 2 03-21-2011 08:25 PM
Tach for a 1996 400 xplorer adamd Polaris Sportsman 1 03-02-2011 11:13 AM
500 magnum 4x4 quit working along with speedometer wornouthorse ATV Repair and Maintenance 2 12-10-2010 04:56 PM
1996 magnum 4x4 not working jjones12 ATV Repair and Maintenance 11 12-09-2010 01:15 PM

Motosport.com


All times are GMT -8. The time now is 12:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.