2002 Sportsman 700 transmission problem? - Polaris ATV Forum
ATV Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-30-2011, 08:13 PM Thread Starter
Junior Member
 
smsparky36's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Idaho
Posts: 2
Question 2002 Sportsman 700 transmission problem?

I am new to the site but I have read many forums and they have been very helpful. I have a problem with my 2002 Sportsman 700, it has been running great but recently it started making a loud "whining" or "howling" sound in high gear. It sounds like it is coming from the transmission, since it doesn't do it in low gear. It also only seems to do it when you are accelerating, but if you coast downhill it quits? Does anyone have any ideas or experienced a similar issue? Any input would be appreciated.
smsparky36 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-30-2011, 11:10 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
mstermechanic907's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: barrow alaska
Posts: 211
Send a message via MSN to mstermechanic907
that is the first model 700 sportsman,how many miles?you might have a bearing just starting to go out.whats the transmission oil level at? was it run low? are their any metal shavings in the trans oil?whining is most likely from a worn out brearing or a bearing that was run dry for awhile.i will try to help you out but need more info.
mstermechanic907 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-31-2011, 05:12 AM
Polaris ATV Legend
 
Bruce!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,003
Welcome to the board!

I tried setting my password to "penis" but it said my password wasn't long enough...
Bruce! is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 07-31-2011, 06:33 AM Thread Starter
Junior Member
 
smsparky36's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Idaho
Posts: 2
I bought it used and it has 3500 miles. I have not check oil level or drain it yet I just got back from the hills last night. I will take a look at the oil today.
Thanks for the help.
smsparky36 is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 Sportsman 500 6x6 transmission LT512 Polaris Sportsman 2 07-11-2011 07:07 PM
2002 sportsman 700 overheating problem fattkt77 ATV Repair and Maintenance 28 02-20-2011 10:39 AM
2002 magnum rmk transmission problems mech63s ATV Repair and Maintenance 3 01-01-2011 02:13 PM
2002 Sportsman speedo problem TimberGhost ATV Repair and Maintenance 4 12-31-2010 01:39 PM
2002 sportsman 500 HO 4x4 problem bigsky Polaris Sportsman 0 04-03-2010 08:44 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome