Polaris ATV Forum
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance

ATV Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 09-03-2011, 11:37 PM
RedEarl's Avatar
Junior Member
 
Member #18311
Join Date: Sep 2011
Posts: 5
06 500 EFI X2 won't start, backfires

I shut off the quad and now it won't start.
06 500 HO EFI X2

Turns over but won't run, smell fuel and I would get a backfire or two
Checked fuel- ok
Spark-ok
Injector- ok

Moved on to checking timing and valve lash clearance Ok, thought maybe the chain slipped, but timing is ok per service manual.

I am stumped at this point, could it be a sensor (cam) or something telling the computer to fire spark/fuel off time?

Thanks in advance for your brainpower. Hope I can get to the bottom of this.

-Mike
Reply With Quote
Sponsored Links
PolarisATVForums is the premier Polaris ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads, So Register, It's Free!
  #2 (permalink)  
Old 09-04-2011, 07:29 AM
Bruce!'s Avatar
Polaris ATV Legend
Premium Member
 
Member #193
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,002
Welcome to the board!
__________________
I tried setting my password to "penis" but it said my password wasn't long enough...
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 09-04-2011, 08:29 AM
RedEarl's Avatar
Junior Member
 
Member #18311
Join Date: Sep 2011
Posts: 5
Thanks Bruce! Great site, lots of good information.

I am going to keep digging in the service manual today to see if I can diagnose the run problem. No clue as of yet.

Thanks,

-Mike
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 09-04-2011, 08:14 PM
RedEarl's Avatar
Junior Member
 
Member #18311
Join Date: Sep 2011
Posts: 5
Bump.... Checked all of the sensors with ohm tests and voltage checks I am realy confused. It won't run just backfires. It's like timing is off but I have made sure it is dead on.

Need help.....
-Mike

Last edited by RedEarl; 09-04-2011 at 08:25 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 09-05-2011, 09:07 PM
usadaytrader's Avatar
Junior Member
 
Member #6798
Join Date: Aug 2010
Location: SOCAL
Posts: 15
bad gas? That was my problem. I bought a used Sportsman. Ran great the first day (took long to crank tho). Couldnt get it started the next day. It would crank and backfire. Mechanic said it was bad gas. Now I put seafoam in all my gas containers. Same crap happened to my generator.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 02-11-2012, 08:28 PM
RedEarl's Avatar
Junior Member
 
Member #18311
Join Date: Sep 2011
Posts: 5
Still won't run

I have gone through the engine, checked top end out with caliper and everything is in spec. I am fearing the worst that it is electrical of the ecu....

I have codes
42
22
45
46

I am not sure what part to swallow next$$$ to figure out what is going on...

The quad has the same symptoms as my first post.. Back fires. Even out the intake. Will not fire correctly.

I hope someone can give me some advice on this, as I am not sure what to dig into next...

Thanks,

Mike
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-11-2012, 09:33 PM
ebaysnyper's Avatar
Extreme ATV Enthusiast
 
Member #13772
Join Date: Apr 2011
Location: sierra vista az
Posts: 212
Send a message via Yahoo to ebaysnyper
Sounds like the ecm or whatever its called. Find someone close to you that has a 500 from 04.5 to 08ish and see if you can swap test.

Sent from my DROID3 using Tapatalk
__________________
2007 sportsman 500 x2 efi
26" sadona ripsaws on 12" itp ss312's
3 headlight mod relay type
2500 Ib polaris winch
custom made "winch saver"
custom work light mod with lighted switch and 18 Watt lamps
custom stealth black shock covers
Front trunk locks Polaris Part #2874548 $7.50 each @ dealer
front rack rails converted to "U channel" strut for easy attachments
pure polaris HD front springs
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02-11-2012, 09:40 PM
ebaysnyper's Avatar
Extreme ATV Enthusiast
 
Member #13772
Join Date: Apr 2011
Location: sierra vista az
Posts: 212
Send a message via Yahoo to ebaysnyper
This guy has a link for a pdf of the codes

http://www.atvnation.com/forum/index...5&#entry314235

Sent from my DROID3 using Tapatalk
__________________
2007 sportsman 500 x2 efi
26" sadona ripsaws on 12" itp ss312's
3 headlight mod relay type
2500 Ib polaris winch
custom made "winch saver"
custom work light mod with lighted switch and 18 Watt lamps
custom stealth black shock covers
Front trunk locks Polaris Part #2874548 $7.50 each @ dealer
front rack rails converted to "U channel" strut for easy attachments
pure polaris HD front springs
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 03-22-2014, 03:36 PM
pedals's Avatar
Junior Member
 
Member #2556
Join Date: Jan 2010
Location: ontario
Posts: 8
did you figure it out?

I'm having the exact same problem with my 08 sportsman 500, did you eve figure out what was wrong with your bike?
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 03-22-2014, 06:25 PM
kroeger's Avatar
ATV Enthusiast
 
Member #29675
Join Date: Sep 2012
Location: canada (manitoba)
Posts: 55
Sounds like a timing issue to me. Good call on the test ECM swap if you can get your hands on one...?
__________________
Sportsman 500 HO 2008

49" Polaris plow
polaris hand warmers
polaris thumb warmer
lock and ride rear box
lock and ride tall green windshield
lock and ride gun boot
polaris front brush guard
polaris rear bumper
custom gun/bow mount on front rack
27" zillas
HD3 wheels
Qsc clutch
Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance

Tags
500 efi sportsman 2006, won't run


Search tags for this page

07 polaris sportsmsn 500 ho efi turns over but wont start

,
atv backfires but won't start
,
atv backfires when starting
,
atv won't start and backfires
,

atv wont start and backfires

,

atv wont start backfires

,
fourwheeler backfires wont start
,
polaris atv backfired and now won't start
,
polaris ranger 500 efi spins over has fire but wont crank
,
polaris sportsman 500 efi wont start
,
polaris sportsman no start and backfire
,
sportsman 500 wont start just backfires
Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
polaris backfires ericbrown ATV Repair and Maintenance 3 08-03-2011 07:35 AM
99 Sportsman 500 sputters and backfires JodieJens ATV New Members 3 06-11-2011 11:24 AM
help backfires smit72 Polaris Sportsman 4 12-28-2010 07:27 PM
95 Magnum 425 backfires Spitfire79 ATV Repair and Maintenance 5 04-20-2010 05:04 AM
Backfires all the time cpowers592 ATV New Members 5 04-10-2010 08:58 PM

Motosport.com


All times are GMT -8. The time now is 02:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.