sportsman 500 4x4 won't rev up - Polaris ATV Forum
ATV Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 08-02-2010, 01:31 PM Thread Starter
Junior Member
 
atvrider824's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 5
sportsman 500 4x4 won't rev up

i have a 1998 polaris sportsman 500 4x4 that won't rev up completely...revs up about half throttle and thats it...i've already cleaned carburator checked spark plug gap checked the timing and adjusted the valves any suggestions?
atvrider824 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 08-02-2010, 01:35 PM
Polaris ATV Legend
 
WilliamBos's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: on land.
Posts: 6,377
Quote:
Originally Posted by atvrider824 View Post
i have a 1998 polaris sportsman 500 4x4 that won't rev up completely...revs up about half throttle and thats it...i've already cleaned carburator checked spark plug gap checked the timing and adjusted the valves any suggestions?

throttle cable adjusted properly?? Just a guess.

Good luck.

Thanks,
Will

2012 Sportsman 400HO - 5,800KM and counting.
25" Traxion Grippers
Warn RT 25, Warn Hawse Fairlead, Synthetic Rope, Glacier III plow, Kolpin Rear Trailbox L&R Mounts.
6" Front LED Lightbar
Polaris HD Front coils
Polaris Hand & Thumb Warmers.
WilliamBos is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 08-02-2010, 04:53 PM Thread Starter
Junior Member
 
atvrider824's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 5
i checked the throttle cable too... still not working right but thanks for the suggestion
atvrider824 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 15 (permalink) Old 08-15-2010, 09:13 AM
ATV Enthusiast
 
fngboy's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: minnesota
Posts: 65
did you find the problem?

did you figure out the problem? My 500 bogs in the mid range.
fngboy is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 08-15-2010, 11:42 AM Thread Starter
Junior Member
 
atvrider824's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: ohio
Posts: 5
nope still having problems...the more things i check the more i find thats wrong!
atvrider824 is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 08-15-2010, 02:28 PM
Junior Member
 
mikeh251's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: saint marys, pa.
Posts: 5
does it rev out in park or neutral?
mikeh251 is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 08-25-2010, 11:30 PM
Junior Member
 
gooey69's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: south dakota
Posts: 14
any luck yet i have trouble w mine also mine rill rev a little like 1/4 1/2 throttle but then acts like the override in reverse
gooey69 is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 08-26-2010, 05:58 AM
ATV Enthusiast
 
fngboy's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: minnesota
Posts: 65
reverse override

My atv is a 1998 500 sportsman.

mine was the reverse override. Not the switch and not the

LIMITER,RPM,LR-83,HUB GROUND
4060205

It was in the sensor (SWITCH 3233371) in the gear selector.

Trouble shooting. I called a friend. he told me to push the reverse override button. It worked reved up just fine.

I had parted out a 1997 Sportsman 500 so I had all the parts to swap.

I ohmed out the switch from the '97 just to see how it worked. took apart mine and ohmed it out it worked fine. the switch is a normally open so you can actually disconnect I think it was the purple wire from the switch on that board in front and that fixed the problem but you have full throttle in reverse at all times.

I had another RPM limiter installed that and still did the same thing.

Installed the other gear selector and it worked great.

Ronnie's Mail Order for atv parts, atv tires, snowmobile, watercraft and motorcycle featuring an OEM microfiche parts finder.

The other non related things I fixed new. top end 10 over piston. decked the top of the cylinder. Valves ground, decked the head. new top end gasket set. all new rear U joints. voltage regulator. New tie rod end kits. New speedo cable and the little drive link. spark plug, all new fluids. checked all wheel bearing. I am about to bleed down the brakes the left side caliper isn't working as good as the right one. Might have to swap that one. Cleaned my secondary. got a good used primary from a friend. mine the moveable shiv is cracked.

the ATV worked great. 4X4 works great. clutch engagement is really nice. goes about 50. Just got the speedo stuff last night so haven't even rode it with a speedometer yet.

hope this helps.
thanks fngboy
fngboy is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 08-26-2010, 06:13 AM
Junior Member
 
13oliver13's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: rhode island
Posts: 6
Also check that your drive belt isn't slipping.
13oliver13 is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 08-26-2010, 10:00 AM
Junior Member
 
gooey69's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: south dakota
Posts: 14
mine wont rev up out of gear even. w or w/o the override button pressed
gooey69 is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome