predator no start - Polaris ATV Forum
Polaris Predator All discussions for the Polaris Predator

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 08:29 AM Thread Starter
Junior Member
 
pink63impala's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: mcconnells sc
Posts: 25
predator no start

have a 05 predator 500 working on. fella brought it to me cause it wasnt running. it had a tight exhaust valve. had valves adjusted, drained fuel and put fresh 93 in it. took carb off and cleaned it. changed battery. plug looked new. cant get it to fire up. tried pushing and pulling it with my other 4 wheeler, but it wont bust off. gonna try one more new plug but after that i dont know. has 150 psi on compression now. plug is firing,cant tell if its weak though.. any help apreciated.
pink63impala is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 12:59 PM
Polaris ATV Legend
 
Bruce!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,004
Welcome to the board!

I tried setting my password to "penis" but it said my password wasn't long enough...
Bruce! is offline  
post #3 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 02:21 PM Thread Starter
Junior Member
 
pink63impala's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: mcconnells sc
Posts: 25
Put new plug in. Tried spraying some starting fluid in the carb.it backfired but no start.about to take 10lb hammer to it....
pink63impala is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 02:43 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
joshr08's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Carsonville
Posts: 401
who did the valve shim adjustment?
are you sure timings on now? how were the intake valves? usually those are the ones that need the most attention. when you pulled the plug was it dry or wet? if dry then your not getting gas with a backfire out the carb i would guess your timing is off and if the timing is off i would guess its not looking good for your valves. i would pull your plug on the mag side put the T in the little notch and pull the valve cover and check your timing marks. i wouldnt try cranking on it until you make sure timing is on 1 tooth will crush a valve into a piston and toast a head.

04 Polaris predator 558 Flat track quad
04 Polaris predator 500 trail build(in the works)
started life as a replacement frame so a ground up build
Build predator and outlaw lowering kits
joshr08 is offline  
post #5 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 02:50 PM Thread Starter
Junior Member
 
pink63impala's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: mcconnells sc
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by joshr08 View Post
who did the valve shim adjustment?
are you sure timings on now? how were the intake valves? usually those are the ones that need the most attention. when you pulled the plug was it dry or wet? if dry then your not getting gas with a backfire out the carb i would guess your timing is off and if the timing is off i would guess its not looking good for your valves. i would pull your plug on the mag side put the T in the little notch and pull the valve cover and check your timing marks. i wouldnt try cranking on it until you make sure timing is on 1 tooth will crush a valve into a piston and toast a head.
Ok I'm looking at the timing.and at another thread on here..I have the timing mark to the left of the t lined up,on the notch.my intake or rear cam marks looking at the quad from the right side are at 12 and 9. The exhaust is at 12 and 3.and looks like the lobe is opening the exhaust valves.from what I read on the other timing thread the lobes should be facing outwards and are both came supposed to be at 12 and 9 ?
pink63impala is offline  
post #6 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 02:56 PM Thread Starter
Junior Member
 
pink63impala's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: mcconnells sc
Posts: 25
i had the local race shop owner adjust the valves for me. i checked them before i took it there one of the exhaust valves had about half thou. clearance. the rest were in spec .004-.008 and .008 - .012
pink63impala is offline  
post #7 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 03:03 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
joshr08's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Carsonville
Posts: 401
ok your timing is off. you need to be on the T mark not the line next to the T. then front the right side of the quad(or clutch cover side) intake will be at 9 and 12 and exhaust should be 1 tooth above 9 and one tooth past 12 if the marks are at 9-12 on intake and 12-3 on exhaust your timing is off and prolly have a bent valve now. i am looking for the picture to show how it all lines up as soon as i find it ill post it up for you

04 Polaris predator 558 Flat track quad
04 Polaris predator 500 trail build(in the works)
started life as a replacement frame so a ground up build
Build predator and outlaw lowering kits
joshr08 is offline  
post #8 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 03:14 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
LEOGM5150's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: POWELL, WYOMING
Posts: 179
here is what you cam timing should look like








my friend and i have started a new site that is polaris sport quad specific place great to get help with your polaris sport quads or just say hello. please sign up and check it out. leo

http://www.polarisproriders.com/

2007 OUTLAW 525 IRS TRADED

2005 TLD PREDATOR HOT SEAT 600 SOLD

2003 PREDATOR 500 SOLD

2000 RCR 400 TWO STROKE SCRAMBLER

2001 400 TWO STROKE SCRAMBLER

LATEST PROJECT 2005 SKI DOO SUMMIT X HIGHMARK 1000 162" SAND SLED

PLUS A FEW OTHERS...
LEOGM5150 is offline  
post #9 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 03:17 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
joshr08's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Carsonville
Posts: 401
thanks leo i knew you would be faster at posting them since i was going to steal your pics anyways...lol between you and me we are going to get these predators all straightened out then we wont be needed anymore. maybe we should keep one little secret so they dont know everything.

04 Polaris predator 558 Flat track quad
04 Polaris predator 500 trail build(in the works)
started life as a replacement frame so a ground up build
Build predator and outlaw lowering kits
joshr08 is offline  
post #10 of 82 (permalink) Old 05-04-2011, 03:30 PM Thread Starter
Junior Member
 
pink63impala's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: mcconnells sc
Posts: 25
thanks. should i be able to loosen the tensioner and adjust the cams?
pink63impala is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Predator

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Predator wont start emorale3 Polaris Predator 10 03-22-2011 06:12 PM
03 predator 500 no start mxracerx37 ATV Repair and Maintenance 2 03-21-2011 06:40 AM
Predator 90 will not start sauerkraut89 ATV Repair and Maintenance 2 03-20-2011 04:08 PM
did modification to 06 predator 90 now want start lets_just_ride ATV Performance Modifications 4 03-04-2011 05:43 PM
05 predator wont start!!!!! yzryder125 Polaris Predator 3 12-26-2010 02:55 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome