Predator Will Not Start - Polaris ATV Forum
Polaris Predator All discussions for the Polaris Predator

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 11-29-2011, 01:13 PM Thread Starter
Junior Member
 
Hillbillydrummer's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamptonville, NC
Posts: 25
Predator Will Not Start

Hey guys! I have an 05 Predator 500 that will not start. It turns over, but will not fire. I had it running yesterday (11/28/2011) and rode it a while. I know for sure my battery is shot because I have been using a Jump Box to crank it. The carb is clean because I had to buy one, and it was installed yesterday which is why I was riding to make sure the carb was good. It also backfires sometimes while trying to crank it. I also know the valves are OK, because it was running fine yesterday and I just adjusted them a few weeks ago. I think I definitely need a battery and maybe need a new plug. It doesn't have a lot of gas in it at all, but enough for it to crank. I also know the gas that is in it, well I cant tell you the last time I put fresh gas in it so that could be an issue. Any ideas or suggestions would be appreciated.
Hillbillydrummer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 11-29-2011, 03:29 PM Thread Starter
Junior Member
 
Hillbillydrummer's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamptonville, NC
Posts: 25
Anyone???
Hillbillydrummer is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 11-29-2011, 03:35 PM
Polaris ATV Legend
 
Bruce!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,004
Welcome to the board!

I tried setting my password to "penis" but it said my password wasn't long enough...
Bruce! is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 11-29-2011, 03:56 PM
Junior Member
 
JFoley001's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 28
Predators need a surprisingly high level of fuel in the tank to be above the suction tube in the petcock. Fill it with fresh gas, connect your jumper cables, open the petcock, pull the choke, and it will fire.

2005 Predator 500 TLD K&N Dyno Jet Pro Armor

2007 Predator 500 CUSTOM CREATION by REDNECK2725
JFoley001 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 11-29-2011, 08:10 PM Thread Starter
Junior Member
 
Hillbillydrummer's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamptonville, NC
Posts: 25
I will give that a try...thanks!
Hillbillydrummer is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 12-03-2011, 09:18 PM
Junior Member
 
JFoley001's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 28
Any luck?

2005 Predator 500 TLD K&N Dyno Jet Pro Armor

2007 Predator 500 CUSTOM CREATION by REDNECK2725
JFoley001 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 12-03-2011, 11:18 PM Thread Starter
Junior Member
 
Hillbillydrummer's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamptonville, NC
Posts: 25
I ended up tearing it back down, just to make sure the valves were still within specs. When I took the valve cover off, I immediately noticed my cams were all out of wack, no were near where they need to be when it is turned to TDC. I think my timing chain had jumped. I pulled the clutch cover, removed my clutch basket and all and removed the chain to replace it. It has never been replace since new in 2005. So I'm waiting on a chain and tensioner and that is pretty much where I am. I still have to get a battery and plug. I tried to see if I had spark but the battery is completely shot and does nothing but tick when I hit the start button, not even enough power to produce a spark at all.
Hillbillydrummer is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 12-06-2011, 06:02 PM
Junior Member
 
JFoley001's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 28
So I guess it wasn't low on fuel? Lol Sounds like you've got it under control!

2005 Predator 500 TLD K&N Dyno Jet Pro Armor

2007 Predator 500 CUSTOM CREATION by REDNECK2725
JFoley001 is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 12-09-2011, 09:04 AM Thread Starter
Junior Member
 
Hillbillydrummer's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamptonville, NC
Posts: 25
Oh no...you were right...it was way low on fuel. I removed the tank to dump the old gas out and held it up right as if it were sitting on the frame turned the fuel on and i may have got a few drips out of it. Is it or is it not recommended to reinstall the timing chain tensioner with it already extended? Are you supposed to release the tension, install then let it tighten back up slowly? I'm a little confused about that as well?
Hillbillydrummer is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 12-09-2011, 02:01 PM Thread Starter
Junior Member
 
Hillbillydrummer's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hamptonville, NC
Posts: 25
Well...i got my chain in today and installed it. What a difference! I can hardly move the cams with it loose with the new chain. The old tensioner wont even go in now so im guessing the old chain was stretched bad. Still waiting on the new tensioner...so i know i will have to retract the new one to get it in. I may be on to something finally!
Hillbillydrummer is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Predator

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
predator no start pink63impala Polaris Predator 81 12-02-2011 02:23 AM
predator will not start help please. snager Polaris Predator 5 11-29-2011 04:02 PM
03 predator 500 no start mxracerx37 ATV Repair and Maintenance 2 03-21-2011 06:40 AM
Predator 90 will not start sauerkraut89 ATV Repair and Maintenance 2 03-20-2011 04:08 PM
05 predator wont start!!!!! yzryder125 Polaris Predator 3 12-26-2010 02:55 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome