Wont Start - Polaris ATV Forum
Polaris Scrambler XP Discussions for the all new 2013 Polaris Scrambler XP 850

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 04-07-2013, 02:18 PM Thread Starter
Junior Member
 
VNitri22's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 4
Wont Start

I was riding my new Scrambler 850 xp it was running fine all day and then all of a sudden it just died. It will turn over and the exhaust will back fire every now and again. Does anyone have any ideas?
VNitri22 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 04-07-2013, 04:42 PM
Polaris ATV Legend
 
KICKER431's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chaumont NY
Posts: 2,069
spark plug boot fall off?
fuel valve get shut off?(not even sure if it has one)
Air filter get blocked?
If it is turning but not catching then it either isn't getting spark, air or fuel.
Sorry I can't be more help than that but we don't have much details to work with.

MINE:2015 Sportsman SP 800 Sunset Red
completely stock FOR NOW

HERS:2007 Sportsman 700 EFI Black Metallic
Tamarack Cargo Seat, Fender Guards with footpegs from Thor, UNI air filter, Symtec heated grips
Warn 2500 with synthetic rope, ThermoTec exhaust wrap, Reverse Override, 3 Headlight Mod
26" Maxxis Bighorn 2.0



RIP Sarge (2004 Sportsman 700 EFI killed on trail 32, Rock House, Hatfield-McCoy)
KICKER431 is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 04-07-2013, 06:33 PM
Polaris ATV Legend
 
Bruce!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,003
Welcome to the board!
Bruce! is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 (permalink) Old 04-08-2013, 05:09 AM Thread Starter
Junior Member
 
VNitri22's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 4
Well thats what i was thinking it wasnt getting air, spark or fuel but i checked the air filter it wasnt clogged. I made sure the spark plug boots were still on good. Im just confused as to why it just stopped running.
VNitri22 is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 04-08-2013, 07:26 AM
Polaris ATV Legend
 
bgirard420's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Rhode Island
Posts: 4,626
Wont Start

Throttle freeplay adjustment error? Probably the most common cause of new quad DOA.


Rather be riding, instead I'm using Tapatalk

2013 Polaris XP 850 HO LE EPS
  • Full Ricochet Armor (Black Anodized), ATV GURU Cobra F & R Brush Guards, Polaris L&R rear box w/Backrest & Bags, Scrambler LE Hand Guards, Symtec Heat Demon Grips, Rotopax 2+2
2010 Polaris 500 HO
  • 25" GBC Spartacus, EPI Clutch Kit, Full Ricochet Armor, Polaris 2500 lb Winch Rear Box & Hand Guards, SuperATV Bumpers
bgirard420 is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 04-08-2013, 07:28 AM
ATV Enthusiast
 
gdwrd26's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Cornelius, N
Posts: 65
Quote:
Originally Posted by VNitri22 View Post
Well thats what i was thinking it wasnt getting air, spark or fuel but i checked the air filter it wasnt clogged. I made sure the spark plug boots were still on good. Im just confused as to why it just stopped running.
Given the occasional back fire I'd guess its a bad sensor. I dont have extensive knowledge of the machines system but given its efi there's surely some position sensors involved that can go bad and cause that kind of issue. My best recommendation would be to take it in and let the dealer hook it up to the computer. They should be able to figure it right away. Other than that if you've made any modifications at all check to be sure no wires got pinched melted or otherwise grounded out. If youve done no mods then just go over the wiring harness in general in case nothing like the above mentioned happened.
gdwrd26 is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 04-08-2013, 08:12 AM
Extreme ATV Enthusiast
 
Craig's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Cincinnati Ohio
Posts: 122
We all assume that the Red on/off switch on left handlebar is in the ON position, so as stated earlier check to see if the engine will start with the throttle barely depressed, if it does then it's just a simple throttle cable adjustment which is about 4 inches from the throttle housing on the handle bar.

2013 Sportsman 550 LE EPS Stealth Black
Atv-Guru bumpers
Heated thumb and hand warmers
Lock and ride front and back boxes
Garmin GPS
Polaris Billet shift Knob
All Balls Ball Joints
P3ATV.com Bushings
Grim Reaper Tires
"Polaris STEALTH" bar
Craig is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 04-09-2013, 06:50 PM Thread Starter
Junior Member
 
VNitri22's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 4
Thank you all for your input it will be going into the shop thursday and i will let you guys know what the verdict is.
VNitri22 is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 04-22-2013, 08:55 AM
Junior Member
 
Jonesey80's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Okc
Posts: 5
Any word yet?

Mine did the same thing this weekend
Jonesey80 is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 04-22-2013, 09:03 AM Thread Starter
Junior Member
 
VNitri22's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 4
mines still at the shop and I have not heard from them in over a week.
VNitri22 is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Scrambler XP

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 sportsman 400 wont start new stator. have spark wont fire roadjoker22 ATV Repair and Maintenance 13 11-03-2013 05:26 AM
Pull start/electric start wont catch wes910 Polaris Trail Blazer 2 01-21-2013 05:46 PM
2006 outlaw wont start when cold but will start when warm. heavyritefoot Polaris Outlaw 6 05-09-2011 01:42 PM
Wont start from a cold start. gramslam05 ATV Repair and Maintenance 5 11-28-2010 05:57 PM
94 300 4x4 Wont Start? Juggernaut_7 ATV Repair and Maintenance 4 08-02-2010 02:50 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome