04 sportsman 600 won't go into reverse - Polaris ATV Forum
Polaris Sportsman Discussions for the Polaris Sportsman 90, 300, 355, 400, 450, 500, 550, 600, 700, 800, 850

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 11-22-2011, 11:32 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
MOLLINS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Brunswick
Posts: 58
04 sportsman 600 won't go into reverse (I think I Found the Issue!!)

My 04 Polaris*sportsman 600*won't*go*into*reverse, it worked this am then went to back out the bike and it won't go into reverse. High low and neutral all work fine and the shifting link is not bent. There seems to be a little play though when it gos into the tranny, but engaged fine this am. Any suggestions?

Last edited by MOLLINS; 11-25-2011 at 04:31 PM.
MOLLINS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 11-22-2011, 12:57 PM
Polaris ATV Legend
 
polman500's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SE Kentucky
Posts: 4,254
Try rocking the machine a little...sometimes if there is any pressure against it (like sitting on an incline etc.) they don't want to shift easily.
polman500 is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 11-22-2011, 02:23 PM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
MOLLINS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Brunswick
Posts: 58
I drove the bike around the yard a few times, tried rocking it, tried putting presure on the tranny (trying to go from N to reverse on a hill as well as facing down, level ground etc. Also tried push down on the shift lever by the tranny figuring it wasent going down far enough, but still no luck.
MOLLINS is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 16 (permalink) Old 11-22-2011, 02:59 PM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
MOLLINS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Brunswick
Posts: 58
Is there anyway to adjust the shift linkage?
MOLLINS is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 11-22-2011, 05:14 PM
Polaris ATV Legend
 
Russ C's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Douglas Wyo
Posts: 4,243
how cold is it , suppose there might be a little moisture in tranny and its froze?there is only one rod on these that runs from shift lever to tranny
Russ C is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 11-23-2011, 10:33 AM
Polaris ATV Legend
 
polman500's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SE Kentucky
Posts: 4,254
You might try taking the linkage loose and see if you can shift it by hand. This would eliminate the linkage as a cause.
polman500 is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 11-23-2011, 11:46 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
MOLLINS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Brunswick
Posts: 58
I took the linkage off and can shift from high low then into neutral and that's it, there seems to be a little play though when I go into neutral then to where the lever stops moving, I tried rocking the bike when shifting from neutral into reverse but still not luck. Could this be a tranny issue even though it didn't have an issue before ( or at least a warning sign?). Thanks for all the suggestions so far.
MOLLINS is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 11-23-2011, 11:47 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
MOLLINS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Brunswick
Posts: 58
I also had it out plowing today ( not fun with just forward) and tried shifting into reverse when the bike was warmed up but again still no luck.
MOLLINS is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 11-24-2011, 07:00 AM
Polaris ATV Legend
 
polman500's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SE Kentucky
Posts: 4,254
Mollins, have you drained/checked the trans oil? I'd drain it into a clean container to see if it has any metal particles in it and fill back up with Polaris trans oil to see it that helps.
Another thing that comes to mind is that the bell crank leaver could have loosened and slipped on the shift shaft. You might try removing it and move it up a notch or two and try it.

Will it shift all the way into park and just misses or won't go in reverse? If so, you may have internal problems with shift fork or pawl.
good luck.
polman500 is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 11-24-2011, 07:38 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
MOLLINS's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: New Brunswick
Posts: 58
Thats a good idea (I'll take a look tonight to see), it wont go into park either, it seems once in neutral there is play till the lever stops moving. For some reason I didnt think that could be adjusted, but I just looked a t pic of it online, 1 nut and shes off! Excellent suggestion, I hope thats it!

Last edited by MOLLINS; 11-24-2011 at 07:41 AM.
MOLLINS is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NEW REVERSE OVERRIDE & REVERSE LIGHT MOD!!! no switches and working scroll feature! QuickSilver74 Polaris ATV How-Tos 103 12-08-2016 04:53 PM
NEW REVERSE OVERRIDE & REVERSE LIGHT MOD!!! no switches and working scroll feature! QuickSilver74 Polaris Sportsman 190 05-31-2016 07:50 PM
07 sportsman reverse mod sp50098 Polaris Sportsman 6 02-22-2012 11:30 AM
04 sportsman 700 no awd in reverse mroot1 Polaris Sportsman 2 02-28-2011 09:29 PM
Sportsman 4x4 Reverse? mikeirwin88 Polaris Sportsman 8 12-29-2010 01:47 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome