help...my 500 ho has a charging problem - Polaris ATV Forum
Polaris Sportsman Discussions for the Polaris Sportsman 90, 300, 355, 400, 450, 500, 550, 600, 700, 800, 850

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 05-12-2012, 04:18 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
gixxerone's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: mass
Posts: 54
help...my 500 ho has a charging problem

Its a 2008 sportsman 500 ho carb model and its not charging properly. At idle its at 12.5 and reved to 3k rpm it spikes to 16-17 volts! I think the controller module under the headlight pod is the problem (alum. with fins, one big connector) part # 4011568 . Can some one please give some insight, i don't want to order the wrong part. thank you for your help.
gixxerone is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 05-13-2012, 09:25 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
gixxerone's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: mass
Posts: 54
Please, any help at all ...
gixxerone is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 05-13-2012, 11:02 AM
ATV Enthusiast
 
BOBANDTOBY's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: SW MANITOBA
Posts: 45
regulator

thats the regulator you are talking about which might be the problem. Have heard lots of others say its the stator gone bad. My 2010 500HO is doing the same thing so I will be watching this thread.

2013 400 HO
2011 850 XP EPS
2010 500 HO sold now
2002 425 Xpedition
BOBANDTOBY is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 15 (permalink) Old 05-13-2012, 11:29 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
gixxerone's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: mass
Posts: 54
If it was not charging at all is is most likely a bad stator. Mine is over charging making me believe the controller module (voltage regulator on 08 500 hO) is bad.
gixxerone is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 05-13-2012, 11:51 AM
Polaris ATV Legend
 
jordaman17's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Renfrew, Ontario, Canada
Posts: 2,479
Quote:
Originally Posted by gixxerone View Post
If it was not charging at all is is most likely a bad stator. Mine is over charging making me believe the controller module (voltage regulator on 08 500 hO) is bad.
Ditto

2016 Sportsman 450, Polaris front bumper, running on 26" Kenda Bearclaw htr's.
2010 Polaris Ranger 400, Super ATV Roof, running on 26" Maxxis Zilla's.



(sold August 17th, 2015 ) 5490km 2008 Polaris Sportsman 500 Ho, Polaris Hand & Thumb warmers, RotoPax 4 Gallon Fuel Pack, Custom Made Rear Bumper, PowerMadd Hand Guards, Polaris Rear Work Lights, Ricochet Ultimate Armor, Polaris 3500lb Winch, Rear Rack Extender, Polaris Brush Guard, 3 Headlight Mod, Uni Air Filter, EPI 'patv1' primary clutch spring. All up on Interco Swamplites!

Subscribe to my youtube channel! ---> http://www.youtube.com/user/mudsling...ew=0&flow=grid
jordaman17 is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 05-13-2012, 01:54 PM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
gixxerone's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: mass
Posts: 54
Quote:
Originally Posted by jordaman17 View Post
Quote:
Originally Posted by gixxerone View Post
If it was not charging at all is is most likely a bad stator. Mine is over charging making me believe the controller module (voltage regulator on 08 500 hO) is bad.
Ditto
Thank you........
gixxerone is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 05-16-2012, 07:21 AM
Polaris ATV Legend
 
blueline15's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Washington State
Posts: 6,903
I agree, I think you're on the right track yet. Any update?
blueline15 is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 05-16-2012, 04:34 PM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
gixxerone's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: mass
Posts: 54
Quote:
Originally Posted by blueline15 View Post
I agree, I think you're on the right track yet. Any update?
I ordered the module on Sat. ......hopwfully it shows up Friday.....i will update when installed.
gixxerone is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 05-22-2012, 11:30 AM Thread Starter
ATV Enthusiast
 
gixxerone's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: mass
Posts: 54
Ok the controller module showed up and i installed it today , $185 dollars later and its still not fixed !!!! WTF? Can some one please help me with this???? Could it possibly be the black box right under the Headlight/gauge pod???? Maybe called the cdi box??? This is very frustraiting.
gixxerone is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 05-22-2012, 04:00 PM
ATV Enthusiast
 
BOBANDTOBY's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: SW MANITOBA
Posts: 45
price

$185 bucks for a regulator sounds like a lot. I just ordered one for my 2010 that cost me $60 with shipping, haven't received it yet. I still think you might be having stator issues. Searching on here found that was the problem more then once. I agree that if it was charging everyone thinks that they are fine but they start shorting out making them spike up to 18 volts. Stator is a little expensive though to order one and find out its not the problem. Good luck

2013 400 HO
2011 850 XP EPS
2010 500 HO sold now
2002 425 Xpedition
BOBANDTOBY is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
06 500 X2 charging problem please help fireman659 ATV Repair and Maintenance 4 11-21-2012 10:02 AM
charging problem. kkchevy ATV Repair and Maintenance 9 03-08-2012 11:05 AM
Charging problem Ratboy Polaris Sportsman 6 01-15-2012 12:57 PM
Charging problem shore Polaris XP 10 12-30-2011 09:20 AM
charging problem gator Polaris Sportsman 3 06-22-2010 11:26 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome