Polaris ATV Forum
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman

Polaris Sportsman Discussions for the Polaris Sportsman 90, 300, 355, 400, 450, 500, 550, 600, 700, 800, 850

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 07-21-2012, 11:36 AM
Boburk's Avatar
Polaris ATV Junkie!
 
Member #28136
Join Date: Jul 2012
Location: TX
Posts: 1,279
Symptoms of a bad belt?

What are the symptoms of a belt going bad?

My 2006 X2...during a ride today...when I tried to go fast in low, it seemed like the belt was slipping (not going as fast as I expected) and had a shake in the bike like something out of balance. High was fine.

Bad Belt?

Do the clutches go bad (or whatever they call the pulleys the belt rides on)?

Thanks,
Sean
Reply With Quote
Sponsored Links
PolarisATVForums is the premier Polaris ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads, So Register, It's Free!
  #2 (permalink)  
Old 07-21-2012, 05:07 PM
Natureboy's Avatar
Extreme ATV Enthusiast
 
Member #13820
Join Date: Apr 2011
Location: Upstate NY
Posts: 248
Your pants fall down.
Sorry, I could'nt resist I'm kind of a noob, but I think one symptom is creeping. I'm sure somebody here will have your answer.
__________________
2011 Sportsman 500 HO
KFI 3000# winch
Ricochet A Arm Armor
Rear Rack
Polaris Front Rack Extender
Viper 60" Plow
Moose Heated Grips
Fender Flares from the ATV SS
Bighorn 2.0's on ITP 312 rims
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 07-21-2012, 05:49 PM
bgirard420's Avatar
Polaris ATV Legend
 
Member #11494
Join Date: Jan 2011
Location: Rhode Island
Posts: 4,605
How fast were you going in low? You may have burned the belt a little because long bouts of high speed in low gets the belt very hot.

Might be worth pulling the CVT cover off and seeing what's going on in there.
__________________
2013 Polaris XP 850 HO LE EPS
  • Full Ricochet Armor (Black Anodized), ATV GURU Cobra F & R Brush Guards, Polaris L&R rear box w/Backrest & Bags, Scrambler LE Hand Guards, Symtec Heat Demon Grips, Rotopax 2+2
2010 Polaris 500 HO
  • 25" GBC Spartacus, EPI Clutch Kit, Full Ricochet Armor, Polaris 2500 lb Winch Rear Box & Hand Guards, SuperATV Bumpers
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 07-21-2012, 07:45 PM
Boburk's Avatar
Polaris ATV Junkie!
 
Member #28136
Join Date: Jul 2012
Location: TX
Posts: 1,279
Thanks. It was 111 degrees today....figured I was going to wind up pulling the cover, but didn't want to do.it today...and if my symptoms sounded like a belt...figured I would order one off eBay before taking it apart.
__________________
_____

2006 X2 500 (sold)
- Purchased in 2011 with 250sh hours and 2500sh miles
- 26" Trilobite HD tires on 12" SS108 rims
- Cabela's (Warn RT) 2500 winch
- Front rack extender
- Front brush guard

2008 Sportsman 300
- Purchased in 2012 with 25 hours on it
- UNI air filter
- Polaris 1500 winch

2011 X2 550
- Purchased in 2012 with 58 hours on it
- Polaris 2500 winch
- Front lock and ride storage box
- Bighorn 2s all around

2012 RZR 570
- Purchased Dec 2013
- Viper Elite 3500 winch.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 07-21-2012, 08:20 PM
RENOBADBOY's Avatar
Polaris ATV Legend
 
Member #23274
Join Date: Feb 2012
Location: Reno,Nev.
Posts: 1,565
Sounds a lot more like a driven clutch problem. What you described sounds more like it busted a button or two inside the rear clutch. You need to go inside the clutch area,jack the quad up and run it in gear to see what the clutches ars doing. I'd wait on ordering parts until you do this, because a new belt wont fix the clutch. Let us know what you see.
__________________
'96 Xplorer 300 Aftermarket CDI box, K&N filter, jet kit, reworked expansion chamber from dirt bike, 1" taller + 1" wider rear tires, dual wenches, Rack on rear/w cargo pac, polaris box on front, Mossy Oak cover on seat, back-up lights on rear, aux. power source for GPS,"Theft deturent's", hand protectors, new clutch springs coming! Would love to find GURU style bumpers! By the way, I'm also a graduate of AMI with over 20 years of motorcycle mechanical experiance. New to quads, but the same basic engines. 2 stroke or 4 stroke!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 07-22-2012, 05:53 AM
bgirard420's Avatar
Polaris ATV Legend
 
Member #11494
Join Date: Jan 2011
Location: Rhode Island
Posts: 4,605
Quote:
Originally Posted by Boburk View Post
Thanks. It was 111 degrees today
Wow 111, that's hot

You could always order a spare belt as it will need replacing eventually anyway. I'm hung up on the fact that it only acts up in low If it was just the belt it would probably act up in high as well Let us know how you make out.
__________________
2013 Polaris XP 850 HO LE EPS
  • Full Ricochet Armor (Black Anodized), ATV GURU Cobra F & R Brush Guards, Polaris L&R rear box w/Backrest & Bags, Scrambler LE Hand Guards, Symtec Heat Demon Grips, Rotopax 2+2
2010 Polaris 500 HO
  • 25" GBC Spartacus, EPI Clutch Kit, Full Ricochet Armor, Polaris 2500 lb Winch Rear Box & Hand Guards, SuperATV Bumpers
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 07-22-2012, 07:19 AM
Boburk's Avatar
Polaris ATV Junkie!
 
Member #28136
Join Date: Jul 2012
Location: TX
Posts: 1,279
OK...here is the answer to a few questions.

It seems to start about 20 MPH in low on the street. Looking at the RPMs, it appears to be 5k-6k RPM.

Here is a video of it running/revving in neutral and low. Aren't both clutches supposed to be turning in neutral?


I have the belt off it, and other than being a little shiny on the sides of it, I don't really see anything wrong. Small crack next to one cog on the inside of it. Not sure if it is a manufacturer defect or the start of some dry rot.

BGIRARD420...it is 10:23 atm and it is already 90 degrees out there. I am drenched just from taking it apart this far. Sucks getting old. I figured it was showing in low due to it having more power (higher RPM) for the speed. It was hauling my 12 YO daughter (driver) and I (on the back). Probably about 400 lbs. No idea though...just trying to figure it out.

I wonder what the local dealer wants for a belt. I can get it off ebay for about $48 shipped. Might be worth the money just to eliminate it as the cause.

The bike is kind of new to me (6 months?). Probably put 30sh hours on it since I got it. Just noticed it this last trip (had not noticed it prior).

Sean
__________________
_____

2006 X2 500 (sold)
- Purchased in 2011 with 250sh hours and 2500sh miles
- 26" Trilobite HD tires on 12" SS108 rims
- Cabela's (Warn RT) 2500 winch
- Front rack extender
- Front brush guard

2008 Sportsman 300
- Purchased in 2012 with 25 hours on it
- UNI air filter
- Polaris 1500 winch

2011 X2 550
- Purchased in 2012 with 58 hours on it
- Polaris 2500 winch
- Front lock and ride storage box
- Bighorn 2s all around

2012 RZR 570
- Purchased Dec 2013
- Viper Elite 3500 winch.

Last edited by Boburk; 07-22-2012 at 07:51 AM.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 07-22-2012, 07:34 AM
Boburk's Avatar
Polaris ATV Junkie!
 
Member #28136
Join Date: Jul 2012
Location: TX
Posts: 1,279
Hmmmmm...belt has a part number 3211113....looks to be for a 2007 or newer bike...mine is a 2006.

Looks like my belt is supposed to be 3211091...????

The one I took off has cogs on both sides of it. The pictures I see of the 3211091 only have cogs on the inside of it. Interchangable?

Sean
__________________
_____

2006 X2 500 (sold)
- Purchased in 2011 with 250sh hours and 2500sh miles
- 26" Trilobite HD tires on 12" SS108 rims
- Cabela's (Warn RT) 2500 winch
- Front rack extender
- Front brush guard

2008 Sportsman 300
- Purchased in 2012 with 25 hours on it
- UNI air filter
- Polaris 1500 winch

2011 X2 550
- Purchased in 2012 with 58 hours on it
- Polaris 2500 winch
- Front lock and ride storage box
- Bighorn 2s all around

2012 RZR 570
- Purchased Dec 2013
- Viper Elite 3500 winch.

Last edited by Boburk; 07-22-2012 at 07:48 AM.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 07-22-2012, 09:02 AM
bgirard420's Avatar
Polaris ATV Legend
 
Member #11494
Join Date: Jan 2011
Location: Rhode Island
Posts: 4,605
Quote:
Originally Posted by Boburk View Post
It seems to start about 20 MPH in low on the street. Looking at the RPMs, it appears to be 5k-6k RPM.
That's pretty fast for low on this machine. I try not to go over 15 for any sustained period of time.


Quote:
Originally Posted by Boburk View Post
Here is a video of it running/revving in neutral and low. Aren't both clutches supposed to be turning in neutral?
I think so. This is why they say not to sit/idle in gear for long periods...because the belt will be stationary with just the primary spinning (like in your vid) and will wear a spot in the belt.

Quote:
Originally Posted by Boburk View Post
BGIRARD420...it is 10:23 atm and it is already 90 degrees out there. I am drenched just from taking it apart this far.
Ouch! Glad we only get a few weeks of that stuff up here.

Quote:
Originally Posted by Boburk View Post
Hmmmmm...belt has a part number 3211113....looks to be for a 2007 or newer bike...mine is a 2006.

Looks like my belt is supposed to be 3211091...????

The one I took off has cogs on both sides of it. The pictures I see of the 3211091 only have cogs on the inside of it. Interchangable?

Sean
The cogs on both sides won't matter...the ones on the topside are for cooling purposes. However, a wrong belt can be a major issue and there really aren't any that are truely "interchangeable". If polaris wanted a 3211113 on there that's what they would recommend IMO. They only need to be off by a few milimeters to do weird things.

I would buy a proper one for your machine and see if your problems go away. My dealer charges the same price as many of the ebay stores, might be worth giving yours a call.
__________________
2013 Polaris XP 850 HO LE EPS
  • Full Ricochet Armor (Black Anodized), ATV GURU Cobra F & R Brush Guards, Polaris L&R rear box w/Backrest & Bags, Scrambler LE Hand Guards, Symtec Heat Demon Grips, Rotopax 2+2
2010 Polaris 500 HO
  • 25" GBC Spartacus, EPI Clutch Kit, Full Ricochet Armor, Polaris 2500 lb Winch Rear Box & Hand Guards, SuperATV Bumpers
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 07-22-2012, 09:34 AM
Boburk's Avatar
Polaris ATV Junkie!
 
Member #28136
Join Date: Jul 2012
Location: TX
Posts: 1,279
I don't have a 2006 maintanance manual yet...but looking at the 2007 manual, it says the belt should be 40 14/16 plus or minus 3/16. Mine appears to be a hair over 41. So looks like mine is at the top end of the tolerance for the 2007 belt.

Local dealer closed Sunday and Monday. May just order if off ebay.

Sean
__________________
_____

2006 X2 500 (sold)
- Purchased in 2011 with 250sh hours and 2500sh miles
- 26" Trilobite HD tires on 12" SS108 rims
- Cabela's (Warn RT) 2500 winch
- Front rack extender
- Front brush guard

2008 Sportsman 300
- Purchased in 2012 with 25 hours on it
- UNI air filter
- Polaris 1500 winch

2011 X2 550
- Purchased in 2012 with 58 hours on it
- Polaris 2500 winch
- Front lock and ride storage box
- Bighorn 2s all around

2012 RZR 570
- Purchased Dec 2013
- Viper Elite 3500 winch.

Last edited by Boburk; 07-22-2012 at 10:09 AM.
Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman


Search tags for this page
bad drive belt polaris razor
,
how can you tell if a belt is bad on a polaris ranger
,
how do you know when you need to change belt on polaris sportsman?
,

how to tell if a polaris drive belt is bad

,
i think primary is going bad on my 500 polaris
,
knowing when you have a bad belt on atv
,

polaris ranger bad drive belt symptoms

,
polaris sportman 850 xp belt signs
,
rhino cvt symptoms and fixes
,
sportsman 600 loose belt symptoms
,
symptoms of a bad belt in a sportsman 500
,
what warning signs worn cvt belt can am
Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sportsman Belt Swap to Rzr belt ribsyj ATV Performance Modifications 4 06-05-2012 01:37 PM
Symptoms of Worn Tie Rods? carralo1 ATV Repair and Maintenance 9 04-27-2012 11:48 AM
Symptoms of a Bad Coolant Temperature Sensor?? AKStew ATV Repair and Maintenance 4 10-04-2011 09:53 AM
good belt bad belt or all the same? notdaddys ATV Repair and Maintenance 30 06-30-2011 11:00 AM
Symptoms of reed valve problems? gmiller0737 ATV Repair and Maintenance 3 04-27-2011 05:15 PM

Motosport.com


All times are GMT -8. The time now is 02:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.