Won't start - slow turnover - Page 2 - Polaris ATV Forum
Polaris ATV Forum
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman

Polaris Sportsman Discussions for the Polaris Sportsman 90, 300, 355, 400, 450, 500, 550, 600, 700, 800, 850

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #11 (permalink)  
Old 12-20-2012, 04:49 PM
BioJoe's Avatar
Junior Member
 
Member #30988
Join Date: Oct 2012
Location: Winnsboro, SC
Posts: 24
thanks

Quote:
Originally Posted by Boburk View Post
Quote:
Originally Posted by BioJoe View Post
New Battery voltage when charged and installed 13.3 volts
Old battery was 12.7v. Both aren't turning over unit with any speed. Almost as if batteries are deAd though they aren't.

Engine won't start so I can't give running voltage.
12.7 should have been more than fine for a battery voltage when not running.

03 500 does not have a pull start? If so, you're saying it won't pull start either?

If you try to jump start it, does it also turns over slow? If so, then the problem has nothing to do with the charging system or battery. Then you are looking at starter or associated circuits.

Sean
Maybe it is an 05. eitherway it does have a pullstart and won't start.

I pulled the plug and it still turns slow. I'm guessing it is the starter. Gonna pull it and listen to it spin.
Reply With Quote
Sponsored Links
PolarisATVForums is the premier Polaris ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads, So Register, It's Free!
  #12 (permalink)  
Old 12-21-2012, 05:30 AM
Boburk's Avatar
Polaris ATV Junkie!
 
Member #28136
Join Date: Jul 2012
Location: TX
Posts: 1,360
Quote:
Originally Posted by BioJoe View Post
Maybe it is an 05. eitherway it does have a pullstart and won't start.

I pulled the plug and it still turns slow. I'm guessing it is the starter. Gonna pull it and listen to it spin.
I'm confused...so it won't pullstart either but you think it is a bad starter?

Sean
__________________
_____

2008 Sportsman 300
- Purchased in 2012 with 25 hours on it
- UNI air filter
- Polaris 1500 winch

2011 X2 550
- Purchased in 2012 with 58 hours on it
- Viper 3500 winch
- Front lock and ride storage box
- Bighorn 2s all around

2012 RZR 570
- Purchased Dec 2013
- Viper Elite 3500 winch.
- Cooter Brown top
- EMP rear window
- Totron 30" curved spot light bar

2006 X2 500 (sold)
- Purchased in 2011 with 250sh hours and 2500sh miles
- 26" Trilobite HD tires on 12" SS108 rims
- Cabela's (Warn RT) 2500 winch
- Front rack extender
- Front brush guard
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 12-25-2012, 07:26 PM
BioJoe's Avatar
Junior Member
 
Member #30988
Join Date: Oct 2012
Location: Winnsboro, SC
Posts: 24
So to clarify. The starter turns the engine over very slowly with or without the spark plug installed.

Pull starting with plug out it spins fine and i didnt hear or feel anything odd And I checked the plug for spark when turning over engine and everything looked good.

So internal mechanical issues don't seem to be at play.

It is hard to pull start with the plug installed though.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 12-26-2012, 04:41 AM
Russ C's Avatar
Polaris ATV Legend
 
Member #11982
Join Date: Feb 2011
Location: Douglas Wyo
Posts: 4,243
Sounds like starter is bad,should be abkle to pull start though, DB electric on e-bay for starter.
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 12-26-2012, 05:19 AM
MustBeNice's Avatar
Polaris ATV Legend
Premium Member
 
Member #29059
Join Date: Aug 2012
Location: Minnesota
Posts: 6,565
You said you were hunting..... did you go through any water and get water in starter? I'd pull it off and take it appart, clean it up and put back together and see what happens. Not out anything but your free time!
__________________
Matthew "MustBeNice"

2012 SPORTSMAN 800 EFI (INDY RED) Sept. 2015 ATV Of The Month
Mods: Polaris 2500HD Winch - Synthetic Rope - MotoAlliance Line Stopper - Glacier3 60" Plow - Polaris Rack Extenders - Polaris Bumpers - LowPro Shield - Polaris Hand Guards - Warning Debadge - 3Way Head Light (Relay) - Cabelas Mirrors - Wes Ind. Std Seat/Box - Kolpin Fuel Pack Jr - 26" ITP MudLite Tires - HighLifter HD Springs - MotoAlliance Sirius 6" Pro LED Light Bar

2005 SPORTSMAN 400 (SONIC BLUE)
Mods: Warn 2500 Winch - MotoAlliance Line Stopper - Polaris Mid Shield - Wes Ind. Seat/Box - Shift Interlock Delete - Coleman Mirrors - Polaris Bumpers - 25" Kenda K590 Tires - PVC Spring Spacers

2014 RZR 570 EFI EPS LE TRAIL (WHITE LIGHTENING)
Mods: HarborFreight Badland 3500 Winch - MotoAlliance Winch Mount - MotoAlliance Line Stopper - Polaris Sport Roof - 1/2 Windshield - Warning Debadge - Rear View Mirror - Seat Adjuster - 26" Maxxis Tires - MotoAlliance Sirius 10" Pro LED Light Bar
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 01-02-2013, 06:48 PM
BioJoe's Avatar
Junior Member
 
Member #30988
Join Date: Oct 2012
Location: Winnsboro, SC
Posts: 24
Quote:
Originally Posted by MustBeNice View Post
You said you were hunting..... did you go through any water and get water in starter?
No water on the ride. It started kinda weak as if battery was low charge I turned it off after 20min and I wouldn't restart as if battery was dead. So I pull started and rode On. Then 30min later I couldn't get it started with either starter or pull start or a jumper pack.

I have ordered a new starter hopefully that is all it was.
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 01-11-2013, 10:45 AM
Dafajha's Avatar
Junior Member
 
Member #33063
Join Date: Dec 2012
Location: wisconsin
Posts: 7
most electrical issues with polaris is the PDM. Mine appeared to be battery also. put new one in and then it was completely dead. if i left the key on for five minutes the power would come on and i could pull start it, then i could start it with the key. next day dead, then it became dead indefinitly. new PDM $190 tax included, runs like a champ! if this is your problem, after install, turn key, leave key on, will take a few seconds before power comes on.
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 01-11-2013, 11:14 AM
MustBeNice's Avatar
Polaris ATV Legend
Premium Member
 
Member #29059
Join Date: Aug 2012
Location: Minnesota
Posts: 6,565
Quote:
Originally Posted by Dafajha View Post
most electrical issues with polaris is the PDM. Mine appeared to be battery also. put new one in and then it was completely dead. if i left the key on for five minutes the power would come on and i could pull start it, then i could start it with the key. next day dead, then it became dead indefinitly. new PDM $190 tax included, runs like a champ! if this is your problem, after install, turn key, leave key on, will take a few seconds before power comes on.
Good advise.... woudl be worth a try.
__________________
Matthew "MustBeNice"

2012 SPORTSMAN 800 EFI (INDY RED) Sept. 2015 ATV Of The Month
Mods: Polaris 2500HD Winch - Synthetic Rope - MotoAlliance Line Stopper - Glacier3 60" Plow - Polaris Rack Extenders - Polaris Bumpers - LowPro Shield - Polaris Hand Guards - Warning Debadge - 3Way Head Light (Relay) - Cabelas Mirrors - Wes Ind. Std Seat/Box - Kolpin Fuel Pack Jr - 26" ITP MudLite Tires - HighLifter HD Springs - MotoAlliance Sirius 6" Pro LED Light Bar

2005 SPORTSMAN 400 (SONIC BLUE)
Mods: Warn 2500 Winch - MotoAlliance Line Stopper - Polaris Mid Shield - Wes Ind. Seat/Box - Shift Interlock Delete - Coleman Mirrors - Polaris Bumpers - 25" Kenda K590 Tires - PVC Spring Spacers

2014 RZR 570 EFI EPS LE TRAIL (WHITE LIGHTENING)
Mods: HarborFreight Badland 3500 Winch - MotoAlliance Winch Mount - MotoAlliance Line Stopper - Polaris Sport Roof - 1/2 Windshield - Warning Debadge - Rear View Mirror - Seat Adjuster - 26" Maxxis Tires - MotoAlliance Sirius 10" Pro LED Light Bar
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 01-11-2013, 07:13 PM
BioJoe's Avatar
Junior Member
 
Member #30988
Join Date: Oct 2012
Location: Winnsboro, SC
Posts: 24
Awesome Advice.

Quote:
Originally Posted by Dafajha View Post
most electrical issues with polaris is the PDM. Mine appeared to be battery also. put new one in and then it was completely dead. if i left the key on for five minutes the power would come on and i could pull start it, then i could start it with the key. next day dead, then it became dead indefinitly. new PDM $190 tax included, runs like a champ! if this is your problem, after install, turn key, leave key on, will take a few seconds before power comes on.
Man I hope this is it. I am so tired of spinning my wheels and time but most importantly my $$$. I am all over $200 to put this project to bed and do some ridding.
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 02-01-2013, 07:46 PM
BioJoe's Avatar
Junior Member
 
Member #30988
Join Date: Oct 2012
Location: Winnsboro, SC
Posts: 24
PDM - Must Be the Problem...

I did some googling and found others having the very same problems and more that what I described previously so let me update my list of what to look for and why.

1. Erratic Fan - turns on and off a lot and at weird times.
2. Voltage - @ 3000rpm should be no more than 15v but no less than 13v. if it is not you have something robbing power like a short.
3. Clean all connections and make them good and tight before doing anything.

these are a few thing I came across.

PDM will be my next thing
Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman



Search tags for this page

2005 polaris ranger 500 hard starting

,
2011 polaris rzr 800 turns over slow
,

4 wheeler cranks sluggish full charge

,

99 sportsman 500 turns over hard

,

atv turns over hard

,

polaris 90 sportsman battery,starter good but cranks slow

,

polaris range starterturns over slow

,

polaris ranger slow to turn over

,

polaris rzr 800 cranks slow and wont start

,

polaris rzr starter slow

,

polaris sportsman water in engine crank won't turn

,

slow turnover no start rzr 800

Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sluggish turnover when trying to start my 2009 850 XP!? Please Help BIG SEXY ATV Repair and Maintenance 12 11-27-2011 04:00 PM
Slow 99' 500? rangerboy101 Polaris Sportsman 12 05-15-2011 07:49 AM
slow 500 bogging sportsman 500 ATV General Discussion 8 01-18-2011 06:11 AM
Will this slow me down? davidhicks ATV Performance Modifications 2 05-20-2010 11:48 PM
4x4 slow to engage thepopeis1 ATV Repair and Maintenance 8 01-21-2010 11:22 AM


All times are GMT -8. The time now is 03:38 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.