Polaris ATV Forum
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman

Polaris Sportsman Discussions for the Polaris Sportsman 90, 300, 355, 400, 450, 500, 550, 600, 700, 800, 850

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 10-10-2010, 06:20 AM
07sportsman's Avatar
Junior Member
 
Member #8043
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
2007 500 Sportsman electrical problem

Hello everyone,
Newbie here needing some help with my 2007 500 sportsman HO efi. When i switch the key on the digital display doesnt come on, starter will not turn over....if it sits there a minute or so it will light up, then if i try to start it it will click a few times, but it will eventually start. The battery seems ok because sometimes it will go out and start right up. It acts like a loose connection but i have no idea where to start. Hoping someone else has had this problem and knows the cure..
Reply With Quote
Sponsored Links
PolarisATVForums is the premier Polaris ATV Forum on the internet. Registered Users do not see these ads, So Register, It's Free!
  #2 (permalink)  
Old 10-10-2010, 09:19 PM
Bruce!'s Avatar
Polaris ATV Legend
Premium Member
 
Member #193
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,002
Welcome to the board!
__________________
I tried setting my password to "penis" but it said my password wasn't long enough...
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10-11-2010, 03:37 AM
phil's Avatar
Polaris ATV Junkie!
Premium Member
 
Member #4618
Join Date: Apr 2010
Location: Black Lake, NY
Posts: 1,059
Easy, simple things first - check all the ground wires, especially from the battery to chassis.

Good luck, doesn't seem too serious.
__________________
2010 Sportsman 550 EFI
Warn XT25 on KFI Mount, Polaris Rear Cargo Box "Lock 'n Ride", Lowrance Baja 540C GPS, Custom front rack (for ice-fishing) "Lock 'n Ride" mounted, Front Cargo Box, ATV-Guru Cobra Brush Guards (with full expanded metal) Front & Rear. Maxxis Bighorns. Lock n' RideTall Windshield. Grip & Thumb Warmers. Tatou 4s Track System. High Lifter HD springs all around. Super ATV EZ Steer (power steering).
More mods to come.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10-12-2010, 04:39 PM
07sportsman's Avatar
Junior Member
 
Member #8043
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
thanks guys... seem to have found the culprit.. i took the access cover off below the upper headlight where the control module is.. when its acting up i can take and tap on the module and it straightens up... looks like its time for a module
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10-13-2010, 04:09 PM
scottdeet's Avatar
Extreme ATV Enthusiast
 
Member #7044
Join Date: Sep 2010
Location: Kulpmont, PA
Posts: 409
Quote:
Originally Posted by 07sportsman View Post
thanks guys... seem to have found the culprit.. i took the access cover off below the upper headlight where the control module is.. when its acting up i can take and tap on the module and it straightens up... looks like its time for a module
My buddy had this same issue on the same year & model,
had to have the ecm replaced.

ECM Part # POL4011517 $368.00

I had him email the part name & # as there was another thread about this.
I'll have to find that one and post the results there also.
__________________
Take care,
Scott Deeter

1998 Scrambler 400 4x4 2 stroke (SOLD)
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 10-13-2010, 05:35 PM
07sportsman's Avatar
Junior Member
 
Member #8043
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
I went out today to double check myself, it wouldn't do anything, the display wouldn't light, completely dead.. I tapped the ECM, no change. Checked my battery voltage, 12.8 volts at battery and at the hot side of the solenoid. The fuse link off the solenoid has voltage. Took my ignition switch out.. have ZERO voltage on any of the wires at the ign switch connector.. Does anybody have a wiring diagram or know where the voltage come from for the ign switch?
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 12-06-2010, 03:34 PM
dwb's Avatar
dwb dwb is offline
Junior Member
 
Member #9884
Join Date: Dec 2010
Posts: 4
07 starting problems

I have a Polaris Sportsman 500 2007 model. started off by not cranking but was able to start by touching the cylnoid with a screwdriver...replaced the cylnoid relay.. no good....replaced battery...took it to a mechanic to check out electrical lines...said it wasn't grounded...STILL NO GO. Sometime the control center lights come on..sometimes they dont...sometime when they do you can hear the fuel pump engage...somtimes you dont...sometimes it will just a blank click when the lights on on.sometimes the starter is clicking but will not start and sometimes IT ACTUALLY CRANKS. Its like playing a slot machine...every now and then you win????? Any ideas
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 12-06-2010, 05:38 PM
07sportsman's Avatar
Junior Member
 
Member #8043
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
solved my issues.. I overlooked something very simple. The on off switch on the left handlebar was bad. I could push in on it, display would come on, 4 wheeler fired right up. wiggle it some and it would shut down, no display..
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 09-02-2014, 05:59 PM
lmckenzie's Avatar
Junior Member
 
Member #46268
Join Date: Sep 2014
Posts: 2
Happened to me twice

It's not the ECM, the part number you referenced is the (PDM) power distribution module 4011517. I have had 2 go bad in less than 5 years, and now there somewhat hard to come by. Part is also increasing in price with many vendors. I have 2 exact machines, every time I have swapped the parts, the problem followed. The display goes out and the unit won't start, there is a printed circuit board in the module with what appears to be small relays, one is the power to the display and start relay. It's been the same problem every time, Polaris know's this, but chooses not to address the problem as far as I know.
Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman


Search tags for this page
2007 polaris 500 ho problems
,

2007 polaris 500 sportsman ecm recall

,
2007 polaris sportsman 500 ho problems
,
2007 polaris sportsman 500 ho wiring diagram
,
2007 polaris sportsman 500 problems
,

2007 polaris sportsman 500 wiring diagram

,
how to troubleshoot wiring on 2007 polaris atv 500 sportsman
,

polaris 4011517

,
polaris 450 sportsman troubleshooting electrical
,
polaris 500 electrical problems
,
sure power 4011517
,
wiring diagram for 2007 polaris sportsman 500
Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2007 Sportsman 500 EFI electrical and/or fuel pump problems JeremyG ATV Repair and Maintenance 36 10-04-2014 06:26 PM
sportsman 500 HO electrical problem turner89 ATV Repair and Maintenance 3 07-26-2010 08:27 PM
03 400 sportsman electrical problem northernpolarisowner ATV Repair and Maintenance 2 07-14-2010 10:27 PM
99 Sportsman 500 Electrical Problem Trombly ATV Repair and Maintenance 5 06-17-2010 09:33 PM
2007 Sportsman 500 electrical?? issue offroadohio ATV Repair and Maintenance 1 04-06-2010 08:48 PM

Motosport.com


All times are GMT -8. The time now is 01:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.