Gear shift keeps popping out into neutral! - Polaris ATV Forum
Polaris Trail Blazer Discussions pertaining to the Polaris Trail Blazer

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 06-26-2011, 02:42 PM Thread Starter
Junior Member
 
J_Watson's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bowmanville, Ontario
Posts: 8
Gear shift keeps popping out into neutral!

Went out for a ride today, on the landing of a couple jumps the gear shifter popped out of Forward and into Neutral. (happened 2 or 3 times)

This trailblazer doesnt feel like the "gates" are as pronounced as my old sportsman. When you put it into gear there's not effort needed to slide it in.

I took at look at the linkages and they dont seem worn out at all... so i'm afraid it's inside the tranny... can this be adjusted or will it just get worse until it wont stay in gear at all?

Thanks,
Jeff
J_Watson is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 06-26-2011, 03:27 PM
Junior Member
 
Gentleben's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Huffman TX
Posts: 15
Jeff, my Magnum got stuck in forward; what had happened
was the linkage in the back where the gears are shifted was slipping.
When I moved the shifter to rev or forward it would not shift . I took the side cover off and tried to shift the gears that's when I saw what my problem was , I took a 1/2 wrench and some pliers to help shit the tranny in neutral , after doing that I tightened the nut on the shifting linkage and allah all my problems were fixed ..Hope this helps
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_8402.jpg
Views:	3267
Size:	52.6 KB
ID:	3584   Click image for larger version

Name:	IMG_8403.jpg
Views:	2492
Size:	43.5 KB
ID:	3585  

Love your neighbor .

Last edited by Gentleben; 06-26-2011 at 03:29 PM.
Gentleben is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 06-26-2011, 06:16 PM Thread Starter
Junior Member
 
J_Watson's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bowmanville, Ontario
Posts: 8
mine doesnt look anything like that... I only have a single rod


After looking at this pic:


18 is the shift shaft, and 21 is the "bullet" that is pushed tight against the shift shaft by a spring... either that bullet is worn out or the gears are i think.

If i take out the plug holding the spring down against the bullet, is the bullet going to call into the crankcase or come out nicely for me to inspect it??

Thanks

Last edited by J_Watson; 06-26-2011 at 06:23 PM.
J_Watson is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 06-27-2011, 01:47 AM
Junior Member
 
Gentleben's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Huffman TX
Posts: 15
It sounds more like and adjustment issue n anything else .I'll look at it closer when I get to work but i beleive you should be able to adjust it .
You say it's jumpin outta foward ?

Love your neighbor .
Gentleben is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 06-27-2011, 02:47 AM Thread Starter
Junior Member
 
J_Watson's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bowmanville, Ontario
Posts: 8
ya, it's jumping out of forward... there's no pressure on the shifter to keep it engaged properly

Thanks
J_Watson is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 06-27-2011, 08:25 AM
Junior Member
 
Gentleben's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Huffman TX
Posts: 15
Take #9 & #11 linkage lock nuts loose and turn your linkage rod to where you lengthen your linkage a little and try it see if it stll jumps out of gear..
It sounds more like an adjustment more than ur tranny.
keep us posted..

Love your neighbor .
Gentleben is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 06-27-2011, 08:35 AM Thread Starter
Junior Member
 
J_Watson's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bowmanville, Ontario
Posts: 8
I understand how that could fix it, you're saying it's not engaging all the way, but isnt that just a bandaid fix for a worn out part... theres a reason it isnt engaging all the way like it once did and it's not because those nuts loosened off and made that rod shorter right?

But i will try that and see what happens

thanks again
J_Watson is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 07-02-2011, 07:26 PM Thread Starter
Junior Member
 
J_Watson's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bowmanville, Ontario
Posts: 8
What happened was the PO must have been working on the tranny and installed the pin and spring backwards... He installed it, gear selector - spring - pin - bolt... I changed it around to the proper order and now it's working mint.
J_Watson is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 07-04-2011, 11:06 AM
Junior Member
 
Gentleben's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Huffman TX
Posts: 15
Great I knew you could fix it!!

Love your neighbor .
Gentleben is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 03-25-2012, 06:31 PM
Junior Member
 
dalewheeler's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Missouri, Taney Co.
Posts: 13
Unhappy

my 94 trail boss did the same thing. whenever you accelerated quickly it would come out of F and would grind untill you pulled it back into N. it stayed in R just fine. I kept adjust ing it and it would work then it would start happening again untill it finally broke a peice of linkage. I got a new but now it won't stay in at all...I think the F gear is stipped and I am going to have to open up the gearcase.
dalewheeler is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Trail Blazer

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
transmission spinnig in neutral or gear? Gear_Head ATV Performance Modifications 10 07-28-2011 12:17 PM
Gear shift box Kent ATV General Discussion 1 01-18-2011 12:58 AM
Gear shift box Kent ATV Repair and Maintenance 0 01-17-2011 03:35 PM
2005 Polaris 500 ATP Won't Shift into Gear Codiusprime ATV Repair and Maintenance 2 12-14-2010 04:44 PM
rev in neutral, not in gear undertow113 ATV Repair and Maintenance 5 09-20-2010 07:42 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome