battery wont charge - Polaris ATV Forum
ATV Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 07-14-2011, 06:00 PM Thread Starter
Junior Member
 
mud rider's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Iowa
Posts: 21
battery wont charge

i have a 2004 sportsman 600 and lately my battery symbol on my display has been coming on. for a while it would turn off for a few seconds when i turned on my lights but then turned back on and the atv would still start but i noticed the battery was getting weaker and weaker and now it is dead. i used my multimeter to check voltage at the battery with the atv running and i had about 11.5 volts at 4000rpm. i work on small engines for a living and know there should be at least 14 volts. i dont know whether it could be the stator or the rectifier/regulator. has anyone else ever had this problem or not but any suggestions would be greatly appreciated.
mud rider is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 07-15-2011, 04:33 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
Stealthepooty's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: North Virginia
Posts: 494
Seven year old battery. Hmmm The battery specs are in here somewhere. I posted them.

_______________________
2010 Polaris 850 XP, Warn XP-30 Winch, KFI Winch Mount, Steel Front & Rear Rack Extenders

My neighbor called the cops because I was playing Radar Love too loud.... they arrested him.
_______________________
Stealthepooty is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 07-15-2011, 05:42 PM
Polaris ATV Junkie!
 
MUDDIE49's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Penna
Posts: 601
umm....replace the battery or try to charge it and then do your tests...with a weak battery you should know that your not going to get the voltage from it...Make sure the battery is good....then maybe we can help you...Muddie49

2009 Polaris 500 HO
Front&Rear Brush Guards
2500lb Polaris Winch
2" Ez install lift kit
26inch Zillas & 14 inch ITP wheels ..
Front &Rear Extenders
Polaris hand guards
K&N airfilter box system
My FenderGuards
EPI Clutch System. 2010 camo
SunPro Temp gauge. 550xp Sportsman
Xbow Gripper mount
~DOWN&DIRTY~
MUDDIE49 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 (permalink) Old 07-16-2011, 07:59 PM Thread Starter
Junior Member
 
mud rider's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Iowa
Posts: 21
i replaced my battery about a year ago. i am currently in the process of trickle charging it for a while to see if i can get it charged to run my tests again.

a guy i work with also said i should be getting about 40-42 ac amps coming out if the stator before the rectifier. if im not then the stator is bad. are these numbers correct?
mud rider is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 07-18-2011, 06:34 PM Thread Starter
Junior Member
 
mud rider's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Iowa
Posts: 21
i charged my battery up this weekend and ran my tests again tonight. i am almost certain now that is the voltage regulator/rectifier. at 4000 i will have about 13.5 volts at the battery and then all the sudden it will jump to about 16.5. at this point the battery indicator on my display comes on. im assuming that its trying to tell me that my charging system is overcharging the battery becuase there shouldnt be that many volts going into the battery. there shouldnt be a whole lot more than 14.5 if im correct.

the atv also starts up fine now. the battery will not drop below 11 volts with the starter engaged so my battery should be fine.
mud rider is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 07-18-2011, 07:15 PM
Junior Member
 
dino1's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 21
Well I have the same machine and it had the same problem. It was the reclifier it won't allow your battery to charge. My battery light was flashing on mine as well. Simple to change around 90-100$ look around you may find it cheaper. It's located under the plastic in the very front. Good luck if that don't work maybe your stator is going bad.
dino1 is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery won't charge mudman Polaris Phoenix 12 08-12-2018 10:47 AM
2008, 500 EFI Touring Polaris wont charge mezmerizz ATV Repair and Maintenance 2 12-28-2010 11:23 AM
battery won't charge??? robmega ATV Repair and Maintenance 2 11-12-2010 06:23 AM
2003 trailboss wont charge dneuhof ATV Repair and Maintenance 1 07-07-2010 06:11 PM
wont charge battery while running?? nitrous347 ATV Repair and Maintenance 6 06-20-2009 07:39 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome