2007 Polaris 800 with starting issues - Polaris ATV Forum
ATV Repair and Maintenance Having problems? Doing a rebuild? All Repair/Maintenance Discussions here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 12-14-2009, 11:06 AM Thread Starter
 
BigO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 5
2007 Polaris 800 with starting issues

I have a 2007 Polaris 800 with starting issues. Once you turn the key, you hear the fuel pump clicking but the engine will not start, after a few minutes of playing with the throttle it back fires, sounds like there’s, and explosion then it finally starts. After letting it sit for about an hour or so, it will not start again. Checked codes and there are none, checked fuel pressure and it has the recommended 40 PSI. Does anyone have any ideas that can help me? Thanks for your time.

Last edited by BigO; 12-15-2009 at 04:13 PM.
BigO is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 12-14-2009, 11:38 AM
Polaris ATV Legend
 
Bruce!'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Port Angeles WA
Posts: 20,001
First off, welcome to the board!




I tried setting my password to "penis" but it said my password wasn't long enough...
Bruce! is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 12-14-2009, 07:48 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
4play's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: edmonton alberta
Posts: 174
make sure the throttle is adjusted right. you want just a tiney bit of play in it.
4play is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 12-15-2009, 09:15 AM Thread Starter
 
BigO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 5
I checked the throttle and is adjusted right, it only has a little bit of play in it.
BigO is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 12-15-2009, 02:04 PM
Polaris ATV Legend
 
blueline15's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Washington State
Posts: 6,903
this is EFI right?



blueline15 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 12-15-2009, 02:10 PM Thread Starter
 
BigO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 5
Yes it's EFI.
BigO is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 12-15-2009, 02:55 PM
Extreme ATV Enthusiast
 
4play's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: edmonton alberta
Posts: 174
when your cranking it and it will not start take that fuel valve cap off of the fuel rail and see if the rail has pressure. if it dont, more than likely that stupid lil return valve on the fuel pump is probably going. only option would be to buy a ney gas tank/ pump from polaris for around 500 bucks.
4play is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 12-28-2009, 07:13 AM Thread Starter
 
BigO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 5
Checked the fuel rail next to the injectors and it has 40 PSI. Still does not run.
BigO is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 12-29-2009, 01:28 AM
 
loosque09's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 9
2007 Polaris 800 with starting issues

I live in TN just over the North Georgia border. THere is no one close by here that can help me. I have been looking in Gainsville.
loosque09 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-11-2010, 12:54 PM Thread Starter
 
BigO's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 5
Ok, I found the problem it was code #21. Had to replace the cam sensor, and it started right up. Thanks for all your help.
BigO is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris ATV Technical Discussions > ATV Repair and Maintenance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2007 Polaris Sportsman 800 efi hhecht0788 ATV Repair and Maintenance 6 04-29-2018 07:17 AM
2011 Polaris Sportsman 800 EFI ENGINE HArdwater08 Polaris Sportsman 1 09-14-2017 10:13 AM
Importing Polaris 2007 800 into US from Canada DJKing ATV General Discussion 1 03-29-2017 04:56 AM
Wheel bearing brands DAKOTAKIDD Polaris Sportsman 19 03-17-2017 09:51 AM
2007 Polaris starting issues Zanester ATV General Discussion 0 09-09-2016 08:23 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome