left front wheel not pulling - Polaris ATV Forum
Polaris Sportsman Discussions for the Polaris Sportsman 90, 300, 355, 400, 450, 500, 550, 600, 700, 800, 850

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old Today, 08:32 AM Thread Starter
Junior Member
 
Scotta's Avatar
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 2
Exclamation left front wheel not pulling

ok this is my first post.
I am working on my 1996 Polaris sportsman 500.
the right front wheel will not pull.
I Do have 12 volts going down to the hub to magnetize the hub so that the plate will stick and hold the Hillard
however the magnetic field seams to be weak.
when the awd button is pushed and lit up the ring sticks but does not seam to be really strong.
I can turn it with my hand somewhat easily and pull it off the coil.
is this supposed to be very strong magnet?

I took it apart several times and can`t find a problem.
anyone have this issue?
I thought I had it once working and it seams to work when in the air but when the tire is actually pulling on the ground it`s doing nothing.
I have watched several videos and was thinking I need to replace the hub coil. but my issue with that is will the coil get weak or just not work at all when it is bad?
Scotta is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old Today, 12:55 PM Thread Starter
Junior Member
 
Scotta's Avatar
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 2
I really hope that someone chimes in.
I talked to several dealers and they told me it was to Old for them to work on it..
Scotta is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old Today, 02:17 PM
Polaris ATV Legend
 
latebird's Avatar
 
Join Date: May 2014
Location: Illinois
Posts: 4,477
The magnet is not real strong - the armature plate has to slip when the wheel is turning - take the left side apart and compare the field strength by turning and pulling the left side vs the right side - maybe it just needs a new armature plate or different oil in the hub.

Shop Owner and Mechanic with over 50 years experience
latebird is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Polaris ATV Forum > Polaris Model Specific Discussions > Polaris Sportsman

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Polaris ATV Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome